View from the studio

Luigi Fragola

After many days of rain, finally the sun is shining in Florence!
Can you spot the dome?

INSTAGRAM – luigi.fragola

Sicilian gems

Luigi Fragola

A few pics of our latest trip to Sicily, an incredible treasure chest full of inspiring and varied views!

INSTAGRAM – luigi.fragola

LUIGI FRAGOLA Architects - 6. Townhouse

Un sottotetto a palazzo

eleonora_9857464

Rivista: HOME!   |   Articolo di: ANNA MARIA EUSTACHI  |   Testi: ROBERTA PAGANI

“L’amore a prima vista per l’ultimo piano di una dimora nobiliare in Oltrarno ha portato a una rilettura degli interni in perfetto equilibrio fra storia e attualità.

Mettere mano al sottotetto di un edificio del Cinquecento nel cuore di Firenze non è materia da pischelli, ma piuttosto da veri pasionari del recupero edilizio: «Come in tutte le ristrutturazioni dei centri storici, le possibilità di intervenire sulla struttura sono limitate – conferma l’architetto Luigi Fragola, titolare dello studio che ha seguito i lavori – e pertanto raggiungere un layout abitativo soddisfacente ottimizzando al massimo lo spazio è stato uno degli aspetti su cui abbiamo lavorato maggiormente».
Il coup de foudre tra committenza (una famiglia di tre persone) e palazzo è stato immediato e la riqualificazione per l’utilizzo residenziale del luogo, che un tempo ospitava gli alloggi della servitù, è stata volutamente animata da una vena ironica e contemporanea, seppure sempre rispettosa delle preesistenze.
La storia tardo-rinascimentale, che ancora si legge negli esterni, viene di fatto smentita negli interni dalla nuova ridistribuzione, molto orientata verso spazi contigui e aperti: «Come per la cucina – racconta Fragola –, che abbiamo dovuto realizzare passante alla zona notte e pertanto necessariamente resa funzionale e al tempo stesso elegante».
Il forte desiderio di emancipazione da un impianto originario poco interessante, frammentato in molte stanze dalle proporzioni improbabili, e la voglia di fruire al massimo della luce naturale fin dall’ingresso, hanno solleticato la vocazione creativa dei progettisti, impegnati da un’importante ridefinizione dell’esistente.
A cominciare dalla zona giorno dove l’intervento strutturale ha riguardato, in primis, la sostituzione di due ordini di travi lignee con due più snelle d’acciaio, poi rivestite in legno. Legno che ricorre a pavimento e poi ancora sulla scala a nastro che, priva di parapetto, aerea e leggera approda a un soppalco/camera ospiti: ricavato dallo sfruttamento, al colmo del tetto, di altezze generose, il nuovo piano supplementare ha sdoppiato la superficie calpestabile (150 mq) aumentandola di 16 mq.
Sotto, al centro, la cucina, scenografia openplan e vero cuore pulsante della casa, è stata disegnata ricalcando linee classiche che, contrapposte all’arabesco moderno sulla parete di fondo e ai pochi, originali elementi di arredo, contribuiscono a esaltare l’equilibrato compromesso tra estro e concretezza.
A fianco, in soggiorno, colpiscono la matericità dei velluti e la profondità dei colori: seppure ancorati al presente dalla contemporaneità delle forme, immediatamente riportano alla memoria il fascino policromo di certe ambientazioni rinascimentali. Una mescolanza di stili personalizza l’arredo: elementi di modernariato convivono in armoniosa dissonanza con mobili dal design spinto e con pezzi realizzati ad hoc. I soffitti chiari riflettono la luce e contrastano con i pavimenti scuri creando il canovaccio perfetto per enfatizzare il décor.
La camera padronale rivela un linguaggio dai toni freschi e raffinati mentre la stanza della piccola di casa, vivace e coloratissima, sfoggia pareti decorate che amplificano visivamente lo spazio.
A disposizione degli ospiti, un grazioso bagno coniuga elementi vintage alla peculiare eleganza del lavabo a catino in cristallo molato. La tradizione riletta in chiave contemporanea è il leitmotiv che, dal disegno planimetrico al dettaglio d’arredo, qui ricorre trasversalmente ovunque e in ogni cosa.”

LUIGI FRAGOLA Architects - Cucina Torcicoda

Cucina Torcicoda

eleonora_9857464

The elliptical path of Via Torta, which pass through the heart of Florence between Via Verdi, Via dell’Anguillara, Borgo de ‘Greci and Piazza Peruzzi ending at the beginning of Via de’ Benci, delineates the area where stood the Roman amphitheater of Florence between 124 and 130 AC. A curved street, once named as Via Torcicoda. Here is born Cucina Torcicoda, a new proposal in Florence catering field, an innovative concept realized by Luigi Fragola Architects, architectural and interior design studio.
The project extends over a thousand square meters giving life to five different buildings, each with its own vocation and atmosphere: restaurant, tavern, pizzeria, the typical product shop, ice cream parlor.

The restaurant is characterized by warm colors of furniture, richness of the fabrics and the research of details. The historic Florentine classic architecture blends to the contemporary design of furniture creating a perfect balance between past and present.

The tavern, characterized by gentle and delicate tones, is a comfortable and friendly space, enriched with whimsical decor and elegant lighting.

Descending from the tavern, passing through the well-stocked wine cellar, it is possible to reach the exclusive priveè: an elegant living room with warm and enchanting tones.
The pizzeria, featuring vaulted ceilings as well as clean and modern design furnishings, is an authentic and refined space that offers the true Neapolitan pizza cooked in wood oven.

The ice cream parlor reflects in the refined choice of materials and in the accurate design of the furniture, the attention of the designers on the research of high quality solutions.

The typical food and wine products shop welcome the customer in a fascinating and inspiring atmosphere, rich of historical traditions and vocations.

Cucina Torcicoda is a unique project characterized by high quality, authenticity and research.

LUIGI FRAGOLA Architects - Townhouse

The irony way of living

eleonora_9857464

In the historical center of Florence, in a noble palace of ancient medieval origins, the architecture and design Luigi Fragola Architects Studio has created an ironic renovation project of an apartment.

Throughout history the building has undergone some transformations that have compromised its historical value. The project has therefore foreseen a conservative restoration in accordance with the classicism of the building. Spaces, provided with simple lines and rigorous geometries furniture, reproduce a classic taste with clear modern style through the use of soft colors and a trompe l’oeil decoration that recalls the Florentine Renaissance frescoes.

Regained the classicism an rigor of the spaces, the client has expressed the desire to enrich the apartment with ironic motifs and colorful accents. The request has been fully satisfied adding contemporary artworks especially selected to create a catchy pop atmosphere. Thus, the rigor of classical modern style is mixed with the boldness and the irony of important contemporary Florentine and international artists artworks.

In the lobby, an elegant and understated console is decorated with design objects and prints of the photographer Olivia Magris, while a huge mirror and the two Panton chair by Vitra define an essential but clearly ambitious space, from which it is immediately understandable the general mood of the house.

In the living room, the neutral simplicity of the padded is in contrast with the color of Simon Miller artwork and the boldness of Clet Abraham sculpture. Above the fireplace frame of rigid style, that has been redesigned with pure and essential lines and covered with stone, has been added the sharp print of Luigi Fragola and Francesca Guicciardini.

In the dining room, the ironic sculpture of Clet Abraham (parody of the coffee machine), overlooking this space, animates the simplicity of the furniture. Above the console the biting artwork of the Australian artist Simon Miller completes the original atmosphere of this room.

The kitchen of clear classical style, is pervaded by the pink press of Luigi Fragola and Francesca Guicciardini that reflects on the Carrara marble top creating a dramatic pop effect.

In the master bedroom the elegant and refined furnishings have been custom-designed, the artworks here included are realized by Francesca Guicciardini and Olivia Magris.

The opposition between the austerity and rigor of the classical contemporary style and the irony and color of biting and provocative elements, has allowed us to create powerful and provocative atmospheres that represent the irony of living required by the client.

|    |   

© Copyright 2016 Luigi Fragola Architects - All Rights Reserved